בעשור האחרון, לצד ההתפתחות המרשימה של פלטפורמות להיכרויות לציבור החרדי והדתי, הולכת וצומחת תופעה מעוררת מחלוקת: אתרי הכרויות וערוצי תקשורת המיועדים לחרדים נשואים. נושא זה מעורר שאלות מוסריות, הלכתיות וחברתיות לא פשוטות, שכן הוא נוגע בלב הקונפליקט שבין ערכים אישיים, מצוקות זוגיות, וחיפוש אחר משמעות אישית – לבין נאמנות, משפחה ומסורת.
תחילה חשוב להבהיר: לפי ההלכה היהודית, קשר זוגי מחוץ למסגרת נישואין תקפה – נחשב לאיסור חמור. המסורת היהודית מעמידה את הנאמנות בין בני זוג במרכז הקיום הזוגי, ורואה בה בסיס לבית יציב, חינוכי וקדוש. לפיכך, אתרי הכרויות שמיועדים לנשואים – גם אם מוצגים כ”רגשיים בלבד” או “לשיחות נפש” – נמצאים בתחום האפור במקרה הטוב, ובתחום האסור והמזיק במקרה הרע.
ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מכך שהתופעה קיימת – גם במגזר החרדי. גברים ונשים שנמצאים בנישואין לא מספקים, לעיתים ללא אהבה או תקשורת, מחפשים מענה רגשי באפיקים דיגיטליים. הקידמה, הזמינות, ואפילו התחושה של אנונימיות, מביאים לא אחת לכך שאנשים פונים לצ’אטים, אתרי הכרויות, ואפילו קבוצות וואטסאפ סגורות – כדי “לדבר עם מישהו שמבין אותם”.
יש שמצדיקים את השימוש באתרים כאלו בטענה של מצוקה רגשית אמיתית. אדם שנמצא לבד בתוך זוגיות, שסובל מבדידות או מחוסר הבנה, עלול לראות בשיחה עם אדם זר – דרך להתמודד, לפרוק ולהרגיש חי. אולם כאן בדיוק טמונה הסכנה: מה שמתחיל כדבר תמים, עלול במהרה להתגלגל לקשר עמוק, רגשי – ולעיתים גם פיזי – שמערער את מוסד הנישואין, פוגע בילדים, ומביא לכאב ולפרידה.
מהצד השני, יש שמציעים גישה טיפולית: במקום לברוח לקשרים אסורים – לחזק את הקשר הקיים. לפנות לייעוץ זוגי מקצועי, לחדש את התקשורת, להשקיע בנישואין מתוך מחויבות הדדית. במקרים מסוימים, אכן מדובר בזוגות שאיבדו תקווה – אך גם אז, ההלכה והמסורת מכוונות להיפרד בכבוד, ולא לחיות חיים כפולים.
מבחינה קהילתית, המודעות לנושא הולכת וגוברת. רבנים, יועצים ומשפיעים במגזר החרדי מדגישים את החשיבות של פתיחות זוגית, של קבלת עזרה מקצועית, ושל שמירה על טהרת המשפחה – גם בתוך האתגרים. החינוך לנאמנות ולהתמודדות, ולא לבריחה – נמצא כיום יותר ויותר בשיח הציבורי החרדי.
לסיכום, תופעת ההיכרויות לחרדים נשואים היא תמרור אזהרה חברתי. היא מצביעה על כאב, על בדידות ועל משבר – אך הפתרון לה אינו באתרים חשאיים, אלא בהתמודדות ישירה, כנה ופתוחה. החברה החרדית נדרשת להעניק מענה רגשי, זוגי ונפשי בתוך המסגרת ההלכתית – כדי לשמור על קדושת המשפחה, ועל נשמותיהם של אלו שמחפשים אהבה – אך לא תמיד במקום הנכון.